Agneta M Lindh I Fotograf & Skribent I Västerås
  • Hem
  • Om Agneta
    • Photographer's Statement
  • Fotoblogg
  • Projekt
  • Antologier
    • The waltz we were born for 2018 NY
    • Who knows but she would tell 2017
    • And that has made all the difference 2016
    • Apt to forget to remember 2015
    • Om projektet Linking Worlds
  • Portfolio
    • Bildkonst
    • Natur
    • Stad & Street
    • Mälarstaden
  • Kontakt

Är det så det går till? När ett enda ord gör hela skillnaden.

26/9/2017

0 Kommentarer

 
Foto: Agneta M Lindh (c) 2017
Har du varit med om att en enda bit kunskap gör hela skillnaden? Det hände för mig på föreläsning med bildkonstnären Robert Ferm som besökte Studio 021 på KRLSG2 i Västerås. Han jobbar med en kamerateknik där han målar direkt på sensorn, det vill säga tar bilden i kameran, ingen photoshop är nödvändig det är bara att skruva på färgerna. 
Robert fotograferar balett och egna skulpturer med långa slutartider och zoomrörelser, processen är intuitiv. Bilderna är färgintensiva konstverk och för mig faller allt på plats med ett ord - zoomen. 

I maj 2016 gjorde jag en inlämningsuppgift för min fotospecialisering. Med 50mm objektiv och linsen Split Field lekte jag med ljus och skuggor mellan träden och upptäckte hur små handrörelser och långa slutartider gav mig olika typer av former och tog det vidare i projektet Mise-en-Scènes. När jag skulle göra sista delen i fotospecialiseringen var första idén att använda den här tekniken, men skogen var mest grön, med för mycket sol och jag fick inte till blommor och löv. Nu vet jag vad jag saknade - en stor liten bit information. 

Intuitivt skapande utan regler ger dig bilden.

Foto: Agneta M Lindh (c) 2017
Jag är på Östermalm i Stockholm med lite tid före lunchen och husen runtomkring går i varma toner som färgar bilderna. Jag ser den gula stenväggen, de röda rosorna på spaljén, nyponbusken vid staketet. Plötsligt gör jag det, testar långsam exponering - med zoom! Det som inte gick med panorering går med rörelser framåt och/eller bakåt i bilden. Bilderna ser lite ut som skräp när de är tagna, grejen är att se färgerna, hur de samspelar och efteråt plocka fram dem genom en enkel skjutning på reglaget i vilket bildprogram som helst. Bilden är redan färdig i kameran, målad på sensorn. 

Till vänster ser du min första bild med zoom. En nyponbuske i gruset vid ett blågrått staket. Det finns inga regler för det här, det är bara att skruva på kameran och röra den mellan ljus och skugga och känna var färgerna samspelar.  

Du känner det i händerna. Pröva dig fram. Jag har massor att testa och genom testerna växer just min speciella teknik fram. Den som påverkas av personen och inte kameratekniken.

Agneta

0 Kommentarer

Nattfoto i trängseln bland köpmän, smeder och spelemän.

19/9/2017

0 Kommentarer

 
Bild
Bild
På huk med kameran riktad mot ett bord till bredden fyllt av keramikmuggar, kannor, bronsstatyetter av Frej, halsband av träkulor och fågelburar med ägg på halmstrå möter en blick min genom kameran. Jag är i medeltiden. Det är kulturnatt i Västerås, scenen jag tänkte fånga finns inte i år och när jag står vid turbinhuset vid ån nedanför slottet och skruvar på kameran handlar kvällen plötsligt om nattfoto. Det är trångt i gången, musik och skratt, doften av brinnande marschaller, flammande eldkorgar, och rostade mandlar som kastas runt, runt för det knaprigaste lagret av socker. Är detta sättet att fånga intrycken?
Bild
Bild
Ändras kamerahanteringen av nattfoto? För mig gör det det. Det är en kombination av teknik och vad du har kring dig. Du berättar en historia och känslan är dokumentär, mitt i smeten, mitt i nuet. Vinklarna du sparat på, det är dags nu, och det känns nytt och alldeles väldigt roligt. Olika innehåll kräver olika typer av kamerahantering. Behåller du ditt bildspråk, ditt manér? Jag vill påstå det. Däremot får det en annan känsla, och det är den som räknas. Det är som nytt liv och genom det oförberedda är du helt fri i skapandet därför du har inga regler, inga tidigare "resultat" att uppnå eller förbättra. Det är bara kul.

Att ta till sig känslan på väg.

Bild
Bild
Medeltids- och vikingamarknader är bekant för mig. Det är bilder som varit fulla av färg. Pistagegrönt, vinrött och guld. Rött och blått, med rävpäls. Bärnsten och och brons. Jag var en gång del av det jag nu betraktar, ser, känner, fångar med kameran. Det är både bekant, och obekant. 
Bild
Bild
Det som uppstår i flow är två olika fotograferingsstilar, två olika sätt att komponera bilden och välja innehåll. Det finns den med skärpa, det finns den med kornighet. Det finns en tredje, en där ur fokus och bokeh bygger bilden, fast då är jag ute i nattljusen och stadens puls igen. Tonen, den är en annan. Från fiol och flöjt till tenorsax och vispande trummor, och en ensam röst nära mikrofonen. 

Agneta

0 Kommentarer

Colours come in patches - working the scene for the Jour Journal Journey.

12/9/2017

0 Kommentarer

 
Bild
It's been raining for days and the weather forecast doesn't give much hope. It is my turn to fill six pages in the travelling journal project and I cannot wait for those precious rays of sunshine that make colours pop. I need only one, but no.

Colours need light to stand out. I start thinking - how do I make a colour pop without sun? I mean, this summer has been all about catching the sun and the soul of Nature in my pictures. These are quite the contrary conditions, and a challenge. But what would a project be without a challenge? Will I find flow in what is an intellectual approach? Will I find the feeling?

My morning starts indoors. I use a tool box of fairy lights and miniature furniture to bring out the colours and create artificial light. In working with the miniature furniture I get an idea, and I go out. I have separated the colours inbetween the clouds with my camera - there is a speck of blue.

Working the scene for that light bulb moment.

Bild
Bild
Bild
So I'm working the scene. I'm in my backyard snapping away, not making pictures, just snapping without even aiming the camera. I'm using a mode called Selective Colour.  Before I went out I already had my Waldorf Selection giant colour pencils in my mind and as I look at the pictures I have snapped I note that the colours come in patches on these particular leaves. Like pixels they follow the lines and the building blocks of the plant, quite uneven at the edges. The selective colour mode helps me see that more keenly, than the eye would. 

Keeping my eye on Red.

Bild
Bild
During the summer I have studied colours. Red was difficult when I tried using the colour for creating calm pictures, a combinaion of grassy green and the primary red wants to move. The pictures of rowan berries during the month of September has not been to my satisfaction either, for that specific purpose. Today is different.

As I look at the rowan berries I get an idea and bring a bit of Nature inside for inspiration to make a picture for the Jour Journal Journey that is not photography. I'm going for the challenge, and it is fun using a method that is not my ordinary choice of artistic expression. Painting and drawing is like singing in the car, to me. And now I go public. 

I will keep on saying it - working together is fun and you take impression from those before you. As I look at the contributions from Australia: Scotland, Hanoi and Poland I feel inspired to work with mixed media. And what a mix!

Agneta

0 Kommentarer

Berätta för mig om bergslagsskogar - på tur i Järnbärarland.

5/9/2017

0 Kommentarer

 
Bild
​Berätta för mig om bergslagsskogar.
Om is och om eld -
om lortiga knogar.
Om gruvligt i Järnbäraland.
 
Berätta om älgen som rådan rider.
Om sagor och sägner 
sen urminnes tider,
i skogar som föder mystik.
Faktum är, jag citerar mig själv och versen är från ett turismprojekt jag gjorde 14 år sedan i Ekomuseum Bergslagen. Det var ett tre-läns-samarbete och jag reste runt med kamera och träffade kultur- och turistentreprenörer. Dagens resa till Stråssa gruva går via naturreservatet Lappland strax öster om Skinnskatteberg, Uttersberg och Ramsberg. På Lappland pratar vi vildmark. När frosten kommer är platsen guldläge i soluppgången. Det finns en parkeringsficka vid vägen.  Du har myrar på båda sidor med gles tallskog och arter som egentligen bara växer norrut, som dvärgbjörk och tuvsäv.  Det känns inte som hemma. Här behöver du kängor om du vill ta dig till "ön" en bit ut - björnmossan är våt och vattnet stiger kring fötterna när du står still och fotar. Det lockar att stanna länge här.
Bild
Bild

Inga uttrar men väl en snabbrunda världskonst.

Bild
Uttersbergs herrgård.
En plats jag bara måste stanna vid är Galleri Astley i Uttersberg. Efter en stund vid vattnet ska jag ta min lunch, men går in och blir kvar i samtal. Mackan äter jag på två minuter, sen, därför konsten går före. Galleriet är världsberömt. Här har jag stiftat bekantskap med de stora, och de som var allaredan stora och sedan blev större. Omgivningarna är bergslagsskog inpå knuten och konstområdet i flera byggnader - åk hit om du har vägarna förbi. Galleriet har bara stängt på Julafton och Juldagen och entrén är fri. 

Det är en resa genom tid och rum att ta sig upp i Beskowland och ett svanpar vaktar vägen in till Ramsberg, en liten by vid en liten väg som letar sig framåt likt en meander. 

Färden går genom vargrike, genom älgens marker och björnens blåbärssnår. Is och eld och lortiga knogar, minnen som viskas i Järnbärarland. Och Rådan säg, vem är hon? Får du ta reda på.

Agneta

0 Kommentarer
    Bild

    Agneta M Lindh
    Fotograf & Skribent
    ​
    Västerås

    Agneta M Lindh: Redaktör och ansvarig utgivare av fotobloggen På Väg sedan 2012.
    ​

    ​Välkommen till min fotoblogg. Här hittar du foto på väg vid vatten, i  skogen, i staden, i stunden. Flow, reflektion och ett med naturen är mitt sätt att leva med kameran i hand och hitta bilden där jag är när jag är i medvetenhet. Valen När och Hur är foto för mig och jag tar bilden färdig i kameran, leker med tekniker som målar direkt på sensorn och testar mig fram. För mig är både processen och naturupplevelsen foto för själen.


    RSS-flöde

    I webbläsaren Modzilla Firefox prenumererar du på bloggen via RSS utan att ladda ned  RSS-läsare.

    Bild
    Följ mig på facebook

    Senaste bilderna på Flickr

    Bild
    Ny antologi 2018 
    ​The Linking Worlds Project.
    Läs poesi >>


    Arkiv

    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Juli 2014
    April 2014
    Oktober 2013
    Juli 2013
    Juni 2013
    Maj 2013
    April 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    Oktober 2012
    September 2012


Agneta M Lindh. Fotograf och skribent. Logotyp.

​Photography by Agneta M Lindh.
​Västerås, Sweden.

All rights reserved (c) 2012-2109.

This site uses cookies.


​Mitt namn är Agneta M Lindh

Jag är fotograf och skribent i Västerås. Naturligt ljus och färg står i fokus i mina bilder. Naturen är min inspiration och med alla sinnen närvarande foto för själen.

Följ med på strövtåg med kameran i fotobloggen 
På Väg >>

​Fotografi och text av Agneta M Lindh.
​All rights reserved (c) 2012-2019.
Foto på Agneta M Lindh: fotograf Sebastian Lindh. All rights reserved (c) 2016-2019.
Inga bilder får användas utan tillstånd. Vill du köpa konst eller använda min bilder kommersiellt? Kontakta mig här >>
  • Hem
  • Om Agneta
    • Photographer's Statement
  • Fotoblogg
  • Projekt
  • Antologier
    • The waltz we were born for 2018 NY
    • Who knows but she would tell 2017
    • And that has made all the difference 2016
    • Apt to forget to remember 2015
    • Om projektet Linking Worlds
  • Portfolio
    • Bildkonst
    • Natur
    • Stad & Street
    • Mälarstaden
  • Kontakt